تاریخچه نیلینگ
تاریخچه نیلینگ
تاریخچه نیلینگ دراین مقاله تاریخچه مختصری از نیلینگ ارائه شده است.براي اولين بار مهندسين اطریشی از روش نیلینگ براي پايدارسازي شيروانيهاي سنگي در تونل استفاده کردند. آنها در اوايل دههي 1960 براي پايدارسازي جدارههاي تونل، شبکهاي از سوراخها را در طاق و ديوارهاي سنگي تونل حفاري کرده، در داخل آن ميلگردهاي فولادي قرار داده و قسمت انتهايي آن را با شبکهي مشبندي در محيط تونل گيردار کردند. سپس با دوغابريزي در سوراخهاي حفر شده و بتنپاشي به جدارهي تونل، موفق به پايداري ايمن جدارههاي داخلي تونل شدند. اين روش بعدها توسط مهندسين آلماني و فرانسوي براي پايدارسازي در شيروانيهاي خاکي مورد استفاده قرار گرفت. به عبارت ديگر مهندسين آلماني و فرانسوي، روش استراليايي نیلینگ در سنگ را براي شيبها و ديوارهاي خاکي به کار بستند. آنها استفاده از تکنولوژي نیلینگ در تونل را به پايدار نمودن شيبها و ديوارهاي خاکي گودبرداري شده و کولهي پلها تعميم دادند.
طرحهاي مختلف عمراني
تاریخچه نیلینگ پس از آن استفاده از نیلینگ به طور گسترده در طرحهاي مختلف عمراني نظير تثبيت ترانشههاي خط آهن و بزرگراهها، ساخت سازههاي نگهبان گودبرداري شده در مناطق شهري جهت احداث ساختمانهاي بلندمرتبه که شامل چندين طبقه در داخل زمين هستند و تثبيت شيبهاي زمين در برابر لغزشهاي احتمالي به کار بسته شد.
يکي از اولين کاربردهاي نیلینگ در خاک در سال 1972 براي تعريض خط آهن نزديک ورسايل در فرانسه صورت گرفت. در آن پروژه يک شيرواني خاک برداري شده به ارتفاع 18 متر با استفاده از نیلینگ پايدار شد.
در آلمان براي اولين بار برنامهي تحقيقاتي گستردهاي بر روي ديوارهاي ميخکوبي شده توسط دانشگاه کارل شروهه و شرکت ساختماني بوئر بين سالهاي 1975 تا 1981 انجام شد. اين برنامهي تحقيقاتي شامل آزمايش بر روي ديوارهاي آزمايشي با مقياس واقعي و با اندازههاي مختلف بود تا بتوان از طريق آن روشهاي تحليل و طراحي ديوارهاي ميخکوبي شده را گسترش داد.
تاریخچه نیلینگ همچنين در فرانسه برنامهي تحقيقاتي کلوتر متشکل از شرکاي خصوصي و دولتي در سال 1986 براي انجام تحقيقات عددي و آزمايشگاهي پيرامون ديوارهاي ميخکوبي کليد خورد. در آمريکاي شمالي براي اولين بار در دههي 1970 ديورهاي ميخکوبي شدهي زيادي در شهرهاي ونکوور، واشنگتن و مکزيکوسيتي اجرا شد. يکي از اولين ديوارهاي ميخکوبي شدهي قابل توجه در آمريکا، مهار خاکبرداري با عمق 13.7 متر در ماسه لايدار متراکم براي توسعه بيمارستان گودسامايتان واقع در پورتلند اورگان بود که در سال 1976 به بهرهبرداري رسيد. مهندسين اين طرح در مقام مقايسه بين اجراي ديوار ميخکوبي شده و اجراي ديوار حايل بتني ابراز داشتند که اين طرح با نصف زمان و 85 درصد کاهش هزينه نسبت به اجراي ديوار حايل بتني به بهرهبرداري رسيده است.
پروژههاي مهم نیلینگ
تاریخچه نیلینگ از ديگر پروژههاي مهم نیلینگ در دههي 1980 در آمريکا ميتوان به ديوار ميخکوبي با ارتفاع 12 متر در يکي از پروژههاي دولتي وزارت راه آمريکا در کامبرلند گپ واقع در ايالت کنتاکي اشاره کرد. همچنين وزارت راه آمريکا در سال 1989 براي اولين بار از تکنولوژي نیلینگ براي گودبرداري کولههاي پل استفاده کرد. در دو دههي اخير استفاده از تکنولوژي نیلینگ در سراسر جهان رشد چشمگيري داشته است. اين روش جزء روشهاي مورد علاقهي کارفرمايان بوده و مهندسين طراح و اجرا توجه بيشتري به تکنيکهاي طراحي و اجرايي نیلینگ پيدا کردهاند. در ابتداي رواج سيستم نیلینگ، از اين سيستم بيشتر براي احداث سازههاي نگهبان موقت استفاده ميشد، در حالي که در 10 سال گذشته استفاده از نیلینگ در احداث سازههاي نگهبان دائمي نيز رشد چمشگيري پيدا کرده است.
